Компʹютерна залежність – міф чи реальність!

З  кожним роком збільшується кількість дітей і підлітків, які стають користувачами  компʹютерних програм. А грають у компʹютерні ігри усі ті, хто має комп’ютер. Захоплення комп’ютером витіснило усі заняття підлітків і стало на першому місці. Разом з компʹютеризацією зʹявилися також негативні наслідки цього процесу, який впливає на психологічне здоровʹя дітей та підлітків. Найпоширенішим  явищем є  компʹютерна   залежність.

Компʹютерна   залежність – це шкідлива звичка, спричинена технічними засобами, яка згубно впливає на мозок людини.

Перші ознаки компʹютерної  залежності дитини.

  • Дитина не контролює, скільки часу проводить за комп’ютером.
  • Дитина просиджує біля комп’ютера в нічний час.
  • Якщо забрати комп’ютер – починається крик, істерика, агресія у будь-якому вигляді.
  • Дитина приймає їжу під час комп’ютерної гри, не відриваючись від неї.
  • Дитина бреше, щоб проводити більше часу за комп’ютером.
  • Дитина віддає перевагу комп’ютерним іграм, а не живому спілкуванню.
  • Проводить час за комп’ютером на шкоду урокам, улюбленим заняттям.
  • У дитини відсутні інші захоплення, окрім комп’ютерних ігор.
  • Після довгого сидіння за комп’ютером ріжуть і сльозяться очі, розвивається захворювання очей – короткозорість.
  • У дитини виникають проблеми зі сном (важко засипати, сон короткий і неспокійний), а також порушується концентрація уваги.
  • Ейфорія від використання комп’ютера.
  • Дитина не уявляє чим себе зайняти, коли зламався компʹютер.
  • Конфлікти з батьками через заборону довгий час проводити за комп’ютером.

Одна з головних причин виникнення комп’ютерної залежності у дітей є недостатнє спілкування і взаєморозуміння з батьками, однолітками і значущими для них людьми. Статистика свідчить, що найбільше дітей схильні до комп’ютерної залежності, ті, батьки яких виїхали на заробітки за кордон. А також діти батьки яких постійно зайняті, мають власний бізнес, які через свою зайнятість  не можуть приділити достатньої уваги своїм дітям. Тому намагаються компенсувати матеріально свою відсутність купуючи найсучасніші гаджити і  тим самим підштовхують своїх дітей до комп’ютерної залежності.

Також  комп’ютерно залежними можуть бути діти які мають занижену або завищену самооцінку, у яких високий рівень самотності, батьки яких мають схильність до іншої залежності (алкогольної, наркотичної,тютюнової,  або також мають комп’ютерну залежність), що можуть передаватися на генетичному рівні по спадковості.

Батьки можуть керуватися психолого – педагогічними рекомендаціями, які допоможуть їхнім  дітям уникнути комп’ютерної  залежності:

  1. Не дозволяйте дитині 3-5 років грати у комп’ютерні ігри.
  2. Дитина має правильно навчитися ставитись до комп’ютера: сприймати його як технічний пристрій.
  3. Розробляйте з дитиною правила роботи за комп’ютером: чергувати 20 хв. гри за комп’ютером, 30 хв. заняття іншими видами діяльності.
  4. Не дозволяйте дитині грати в комп’ютерні ігри перед сном.
  5. . Не дозволяйте дитині їсти і пити біля комп’ютера.
  6. Обговорюйте з дитиною покарання
  7. Допомагайте дитині долати негативні емоції не залишаючи її на самоті з своїми проблемами. Тому, що діти самі шукають вирішення проблеми в інтернеті де находять багато іншого негативного матеріалу.

Шановні батьки саме Ви зможете вберегти свою дитину від комп’ютерної залежності створивши для неї яскраве, насичене, цікаве життя. Коли надасте можливість повноцінно спілкуватися з однолітками та будете для своїх дітей справжнім другом, не забувайтеся про гармонійне  спілкування усіх членів родини. А також памʹятайте шановні мами й татусі, що виховання слід починати з себе. Намагайтеся крокувати поруч із дитиною дорогою життя – і їй не доведеться втікати у віртуальний світ.

Уривко Аліна – практичний психолог Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ст.., № 3.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *