Пам’ять важлива!

11 квітня 2023 року гостем Дунаєвецької міської ТГ став нідерландський громадський діяч та письменник, керівник фонду «Desert Rose» – Кор Роос, який досліджував питання геноциду єврейського народу в роки Другої світової війни.
Історія і пам’ять – пов’язані між собою категорії. Тому необхідно пам’ятати трагічні та досліджувати маловідомі сторінки історії не лише за архівними джерелами, а й через свідчення очевидців. Проблема Голокосту є тим глобальним історичним явищем, вивчення якого потребує подібного підходу.
У ході зустрічей, організованих у співпраці Центру професійного розвитку педагогічних працівників та Дунаєвецького ліцею №4, з педагогами та школярами міста Кор Роос звернув увагу на той факт, що нацистська ідеологія в окупованих країнах призвела до брутальної антиєврейської політики. Зустрічі з євреями, які пережили Голокост, спонукали дослідника до створення книги «Народжені страждати?», у якій зібрано 33 історії очевидців тих часів. Згадав він і про факти масового винищення євреїв на Вінниччині.
На завершення зустрічі Кор Роос подарував присутнім книги «Народжені страждати?» з автографом.
Наш обов’язок – знати про невідомі сторінки Голокосту, зберегти пам’ять про мільйони невинно загублених людей, щоб ніхто і ніколи не був забутий.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *