Хмари живих слів – елементарно!

«Щоб досягти успіху у ХХІ столітті треба поєднати креативність і технології», – говорить Стів Джобс. Дійсно, сучасному вчителю сьогодні доводиться конкурувати з гаджетами та змістом того контенту, який учні обирають для перегляду, замість того, щоб виконувати задані завдання. Постає актуальна проблема пошуку інноваційних засобів навчання, які б модернізували подання змісту навчання зі збереженням смислового наповнення. І тоді доводиться шукати і застосовувати різноманітні, а часом і не зовсім стандартні для навчання методики.
Щодня сучасний старшокласник має засвоїти цілий масив різних відомостей за шкільною програмою. І хоча для навчання є практично необмежені можливості доступу до інформації, все частіше у школярів виникають проблеми з навчанням. Чому? Часто мозок просто не в змозі систематизувати всю інформацію, яку отримує.
Як все це опанувати? Як допомогти вирішити цю проблему?
Одним із шляхів її вирішення, на нашу думку, може стати залучення на уроках методу графічної систематизації – хмари слів, яка сприяє більш успішному сприйманню і запам’ятовуванню навчального матеріалу, активізуючи при цьому пізнавальну діяльність тих, хто навчається.
Панорама інтерактивних знахідок «Хмари живих слів – елементарно!», ініційована Центром професійного розвитку педагогічних працівників 08 листопада 2022 року дала можливість освітянській спільноті громади оволодіти базовими навичками використання сучасних програм створення хмар живих слів, які роблять навчання більш ефективним.
Кольорова хмара зі слів приковує погляд до об’єкта і змушує зосередиться на матеріалі. Хмара містить в собі як візуальну інформацію (наприклад, форма хмари), так і смислове навантаження – сам текст. З будь-якого тексту за допомогою спеціальних програмних засобів можна зробити хмару слів.
Про використання одного із зручних інструментів створення хмар слів йшлося у презентації Ольги Горпинюк, учителя зарубіжної літератури Миньковецького ліцею. З допомогою багатофункціонального англомовного сервісу Word Art можна створювати яскраві хмари різної форми та безкоштовно скачувати у зручному форматі.
Учитель історії Дунаєвецького ліцею №1 Юрій Бабюх продемонстрував принципи використання генераторів живих слів AhaSlides та Answer Garden – інтерактивного програмного забезпечення для презентацій, яке дозволяє безкоштовно створювати хмари слів для груп у реальному часі.
Участь у майстер-класах колег дозволяє констатувати, що застосування хмар слів у освітньому процесі має вагомий дидактичний потенціал. Зазначений метод здатний забезпечити не лише ефективне навчання, а й підвищити пізнавальну активність, зацікавленість, полегшити подальшу професійну діяльність в сучасному інформаційному просторі.
Використання яскравої графіки у вигляді хмар слів на уроках дозволить зробити акценти на ключових моментах із теми вивчення. До того ж, використання різних кольорів, шрифтів та форм хмар дозволить учням швидше опанувати новий матеріал завдяки активному залученню зорової пам’яті.
А ви вже створювали хмари слів зі своїми учнями?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *