Майстер-клас з кавового живопису «Запашна кава на папері» місцевої художниці Ольги Ярової

В рамках проведення «Освітньої панорами творчих ідей», відповідно до вимог сучасності та запитів педагогічних працівників 12.01.2022 року проведено майстер–клас з кавового живопису «Запашна кава на папері» місцевої художниці Ольги Ярової в приміщенні Дунаєвецького історико-краєзнавчого музею для педагогічних працівників навчальних закладів Дунаєвецької міської ТГ та Солобковецької ТГ.
Кавовий живопис, як різновид монохромного живопису за останні роки завойовує все більшу аудиторію прихильників, адже він є одночасно і арома-, і арт-терапією. Тому і ми в освітній панорамі не змогли залишити його поза увагою. Сьогодні вирішили поєднати елементи музейної педагогіки, яка є досить актуальною для учителів мистецької галузі із майстер-класом з кавового живопису.
Спочатку педагоги відвідали виставкові зали історико-краєзнавчого музею, подорожуючи цілими століттями по території Дунаєвеччини. Кожен зал додавав нових емоцій учасникам зустрічі. Спочатку зал археології познайомив з матеріалами розкопок, які велися в ХХст. на території Дунаєвеччини. Етнографічна світлиця запросила учасників заходу в будинок селянина. Зал знарядь праці візуалізував уявлення про будні наших предків. (Вразила історія розвитку конярства, ткацтва на Дунаєвеччині). Міщанська хата нагадала, що Дунаївці уже давно були містом, в якому добре розвивались різні галузі. Новорічні атрибути виставки “Новорічні спогади дитинства” перенесли у часи створення перших ялинкових прикрас, перших українських листівок. Зал пам’яті гучно говорив: «народ живий, допоки жива пам’ять». Сучасний новий зал археології, де представлені експонати за підсумками розкопок на багатошаровому поселенні Чаньків-1 додав гордості.
З таким різноманіттям емоцій педагогів запросила художниця Ольга Ярова на майстер-клас. Педагоги вгадували різновиди кави, вибирали “свій аромат”, згадували історію відкриття кави, історію кавового живопису., знаходили місце для даного виду живопису у шкільній програмі… Аромат кави і відчуття єднання з історією надихнули педагогів створити прекрасні роботи. Всі були надзвичайно натхненні зустріччю. У дружній атмосфері народжувались ідеї для наступних зустрічей.
Кавою не лише малювали, кавою і смакували після закінчення майстер-класу. Весь музей наповнився запашним кавовим ароматом, нагадуючи, що історія жива, що історія цікава, що історія і сучасність тісно переплетені. І ще: професійне зростання може і має бути цікавим і натхненним.
Щиро дякуємо директору музею Альоні Грідіній (Альона Грідіна) за тісну співпрацю. Дякуємо Олені Брилінській за цікаву мандрівку історією Дунаєвеччини. Особлива подяка Ользі Яровій за надзвичайний майстер-клас. Сподіваємось на подальшу співпрацю!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *