«У кожній дитині сонце…»

Кажуть, що кожна дитина від народження талановита. Науковці стверджують, що на розвиток таланту і на його продуктивну реалізацію від самої появи дитини на світ впливає перш за все суспільство, родина і школа. “Генії падають з неба. І на один раз, коли він падає біля воріт палацу, припадає сто тисяч випадків, коли він падає мимо”, – сказав Дідро. Інакше кажучи, неправильне виховання, стандартне навчання, відсутність індивідуального підходу нівелюють талант.

Погодьтеся, наше життя рухають вперед саме неординарні особи, і тому виховання творчої особистості – одне із стратегічних завдань сучасної школи.

Великі можливості для творчої самореалізації школярів відкриває позашкільна освіта як одна із складових частин системи безперервної освіти, спрямована на розвиток здібностей, обдарувань дітей, задоволення їх інтересів, потреб у професійному самовизначенні.

Знання, здобуті в школі, треба підкріплювати справою, науково-практичною роботою. МАН – це перше вогнище, зігрівшись біля якого дитина прагне стати дослідником. Участь в роботі філії МАН Дунаєвецької міської ОТГ змінює світогляд дитини, самооцінку, має значний вплив на формування життєвих цінностей. Юні дослідники Дунаєвеччини беруть активну участь в обласних та Всеукраїнських масових заходах для обдарованих учнів, зокрема конкурсах-захистах та олімпіадах із навчальних предметів.

З 2012 року своєрідною традицією стало нагородження преміями Хмельницької обласної ради призерів ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН та ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів, які стали гідним прикладом для своїх послідовників.

Цього року 17 травня стало особливою датою для обдарованої молоді Хмельниччини. В приміщенні Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру відбувся урочистий збір переможців обласних етапів учнівських олімпіад та конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України у 2019 році з нагоди вручення обласних премій – «Надія твоя, Україно!». Було надзвичайно приємно побачити зал, наповнений юними талантами, які гордо несуть звання інтелектуальної еліти Хмельниччини. З вітальним словом до учасників урочистого зібрання звернувся директор Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації – Олег Іванович Фасоля. Звертаючись до присутніх, Олег Іванович підкреслив,  що наш край  має багато талановитих дітей, якими ми щиро пишаємося. Це результат щоденної сумлінної роботи педагогів-наставників, учнів та їх батьків. Він побажав усім подальших успіхів та творчих досягнень, добра і миру та  невичерпної енергії.

Дипломи та премії Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА  отримали переможці ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів Дунаєвецької міської ОТГ: Арсенюк Дмитро, учень 6 класу гімназії Дунаєвецького НВК “ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія”(за ІІ місце з фізики); Гринчевський Костянтин, учень 9 класу Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ст. №3 (за ІІ місце з біології); Станіславів Олександр, учень 11 класу Дунаєвецької ЗОШ І-ІІІ ст. №2 (за ІІ місце з астрономії).

Також слід відзначити участь юних дослідників Дунаєвецької міської ОТГ  у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Під час захисту науково-дослідницьких робіт учні показали високий рівень результативності своєї пошукової діяльності, за що були нагороджені дипломами та преміями Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА. Цього року відстояли честь Дунаєвецької міської ОТГ та здобули перемогу на “науковому олімпі”: Ратушняк Діана, учениця 7 класу гімназії Дунаєвецького НВК “ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія” (ІІІ місце у секції «Математика»); Крижанівська Юлія, учениця 7 класу гімназії Дунаєвецького НВК “ЗОШ І-ІІІ ст., гімназія” (ІІІ місце у секції «Англійська мова»); Сорочан Олександр, учень 9 класу Малокужелівського НВК «ЗОШ І-ІІ ст., ДНЗ» (ІІІ місце у секції «Історичне краєзнавство»).

Свято обдарованих дітей супроводжувалося концертом. Зал щиро вітав артистів, винуватців урочистостей – обдарованих дітей та їхніх педагогів, які виховують і підтримують  таку талановиту юнь.

Сьогоднішні перемоги наших школярів є стартовим майданчиком для творчого, інтелектуального та духовного росту. Попереду нові відкриття і здійснення мрій. Обдаровані діти – це той ресурс, з якого створюється інтелектуальна еліта держави. Їм відкривати всесвітні таємниці, сягати нових вершин, розбудовувати рідну країну. Їм бути господарями на цій землі. Їм належить майбутнє. Хай же буде воно щасливим!

 

 

 

Ірина Шендерук, методист по роботі

з обдарованою молоддю

КЗ Дунаєвецької міської ради

«Будинок творчості школяра»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *