Семінар – тренінг голів шкільних методичних обꞌєднань класних керівників, педагогів-організаторів та психологів «СТОП-БУЛІНГ: попередження жорстокості та насильства в дитячих колективах»

За даними дослідження UNICEF в Україні 67% дітей стикалися з булінгом  (були жертвою або свідком), а 40% постраждалих  від  цькування взагалі ні з ким не ділилися проблемою і не зверталися за допомогою.  25% – говорили про це не з дорослими  (з другом чи братом/сестрою). З тих, хто мовчать – 40% соромляться про це говорити, а 22% вважають, що це нормальне явище.

Саме з актуальної проблеми сьогодення: насильство в дитячому середовищі, що отримала назву шкільне цькування, а у міжнародній термінології – булінг, в  рамках співпраці фахівців психологічної  служби, педагогів-організаторів та голів ШМО класних керівників  – 31 жовтня на базі комунального закладу Дунаєвецької міської ради «Будинок творчості школяра»  було проведено  тренінгові заняття «СТОП-БУЛІНГ: попередження жорстокості та насильства в дитячих колективах».

Метою даного заходу  був спільний пошук шляхів  попередження насильства та булінгу  в шкільних колективах,   створення безпечного середовища для всіх дітей, незалежно від статі, орієнтації, кольору шкіри чи національності.

Методисти МК управління освіти , молоді і спорту Дунаєвецької міської ради Жучковська В.І та Ковальчук М.П. провели  з педагогами вправи  «Яблуко розбрату», «Гаряча капуста», «Рука допомоги», мозковий штурм «Що ми можемо зробити, щоб зник булінг», акцентуючи увагу на  способах попередження цього явища, які дозволять викорінити першопричину, а не боротися із наслідками.

Насильство в будь-якій формі неприйнятне, люди повинні шанобливо ставитися один до одного — такий лейтмотив практичних завдань.

Під час заходу також  були  переглянуті  відеоролики, використані ситуаційні вправи, які дали змогу отримати нові знання, визначити  наслідки насильницької поведінки, ознайомилися із рекомендаціями та порадами боротьби з булінгом у школі.

Учасники тренінгу  вивчили  першочергові правила допомоги дитині справитися з булінгом:

  1. Зберігай спокій і обійди ситуацію.
  2. Розкажи дорослому, якому ти довіряєш — вчителю, директору, водію шкільного автобуса чи завідувачці їдальні про те, що трапилося, або повідом про це анонімно.
  3. Поговори про це із своїми братами чи сестрами, або з друзями, щоб тобі не здавалося, що ти одинокий.

Сподіваємось, що знання, отримані під час тренінгу, допоможуть педагогам попередити  критичні ситуації та насильство в учнівських колективах.

Корисні посилання щодо теми антибулінгу :
https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvita/protidiya-bulingu/korisni-posilannya-shodo-temi-antibulingu

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *